December 2023

Bericht van Bernadette

Een hele tijd was het niet mogelijk om een toeristenvisum te krijgen om in Nigeria op bezoek te gaan bij Carmen, die bij Unicef werkt en in de hoofdstad Abuja woont. 

In april dit jaar was er groen licht en ging ik voor 2 weken ervaren hoe het is om in Nigeria te wonen en te werken. Ten opzichte van 4 jaar geleden toen wij als gezin in Nigeria waren en o.a. het vluchtelingenkamp bezochten, zijn de veiligheidsregimes alleen maar strenger geworden. Het hele land had en heeft de veiligheidscode rood of oranje. 

Gelukkig mocht ik wel (met een gescreende chauffeur) naar het vluchtelingenkamp. Ik was wel heel benieuwd hoe het er voor stond met de school die, zoals je hieronder kunt lezen, o.a. met hulp vanuit onze kerk mogelijk is gemaakt. Ik werd er net als de vorige keer weer gastvrij ontvangen en vooral de kinderen van het eerste uur kenden Carmen nog goed.

Dit project is naar mijn mening een voorbeeld van hoe je een goed plan met een klein beetje steun tot iets moois kunt maken. Want doordat de school gesticht was kwamen er ook lokale sponsoren. De school heeft nu meerdere klassen en leraren zijn en ze hebben een heus speeltoestel :-) 

Wat begonnen is als een initiatief van 3 bevlogen Nigerianen, is nu uitgegroeid naar een volwaardige school met 12 leraren. 

Hier hebben ze werk bespreking. 

De school heeft nu meerdere klaslokalen en er is ook een echt speeltoestel 

De vrouw die op de eerste foto rechtsonder op de blauwe stoel zit is één van de oprichters. Zij woont nog steeds in het vluchtelingenkamp, hier haar woning. 

Stoelen van oude banden. 

Uiteraard is het natuurlijk nog steeds niet zoals het op een reguliere school gaat en is de school nog steeds afhankelijk van particuliere donaties, maar het vliegwiel is gaan draaien en 150 kinderen krijgen onderwijs waar ze in de toekomst alleen maar profijt van hebben. Ik werd er in ieder geval heel gelukkig van om zoveel blije kinderen te zien, die ondanks de barre omstandigheden bezig zijn met hun toekomst :-) 

Met vriendelijke groet,
Bernadette

 

Februari 2021

Bericht van Carmen

2 jaar geleden droomden we hier nog van en nu krijg en de kinderen iedere dag een warme maaltijd. Dit is in Kamp New Kuchingoro waar ik ben geweest. Ik weet niet precies hoe lang die school er nu al staat, maar ze moesten tijdens het begin van de coronacrisis dicht. Gelukkig mogen de kinderen nu weer naar school en krijgen ze een warme maaltijd.

Dit is toch fantastisch!

 

September 2019

Hallo Gemeente Loenen,

Nog een verlaat berichtje over Nigeria, aangezien ik gelijk na terugkomst in Nederland druk was met het afronden van mijn studie.

Ook aan mijn laatste weken in Nigeria heb ik veel mooie herinneringen, alleen ook minder mooie, wat er toe leidde dat ik de laatste 2 weken niet meer terug kon naar het kamp. Maar gelukkig konden de leraren wel naar mij komen, dus bleef ik goed op de hoogte van wat er gebeurde in het kamp. Zo heeft een lokale kerk uniformen gedoneerd voor alle kinderen, dus zien ze er nu ook uit als echte scholieren!

Onder het motto goed voorbeeld, vanuit Nederland, doet goed volgen, zijn er verschillende lokale donateurs die steun hebben toegezegd aan de school. Ondanks dat het vaak wel een kwestie 'eerst zien dan geloven is', is het toch een goed teken dat ze steeds zelfstandiger worden. Alleen is dit wel allemaal materiële steun. Vandaar het besluit om met het overgebleven geld uit Nederland de leraren te ondersteunen, en de klaslokalen van alle maandelijkse benodigdheden te voorzien. Want zonder leraren is er geen school. Het is maar een kleine maandelijkse bijdrage, maar het zorgt er voor dat de leraren zich tenminste niet druk hoeven te maken of er morgen genoeg is om te eten.

Nogmaals hartelijk bedankt! En tot zondag.

Groetjes,
Carmen

Meer foto's staan in de fotogalerij.

Carmen in Nigeria

 

Mei 2019

Hallo gemeente Loenen,

Hier weer een update vanuit Nigeria.

We hebben van uw donatie:

  • 2 magnetische whiteboards gekocht voor de lokalen die er nog geen één hadden,
  • voor alle vakken voor de leraren de juiste boeken gekocht, zodat ze ook echt op niveau les kunnen geven en
  • schrijfmaterialen voor in de klas.

Daarnaast hebben de leraren voor deze maand een bijdrage van ongeveer €40,- per leraar gekregen.
En dit was hun reactie: “14 mei is een belangrijke dag voor ons, want het is de eerste keer dat we beloond worden als leraren sinds we zijn begonnen met lesgeven vorig jaar!”

Fantastisch!! Het gaat dus niet alleen om het geld, maar ook om de wetenschap dat ze gewaardeerd worden.
Het is ook voor mij een fantastische ervaring om deze mensen te kunnen ondersteunen in hun goeie werk!

Dankjulliewel!

Groeten vanuit een zonnig Nigeria,
Carmen

Meer foto's staan in de fotogalerij.

Carmen in Nigeria

 

April 2019

Hallo gemeente Loenen,

Groetjes uit het zonnige Nigeria! Ik ben veilig aangekomen en mijn eerste week hier zit er alweer week op. Het is fijn om terug te zijn!

Ik ben dinsdag direct bij het vluchtelingenkamp langs gegaan om de leraren het goede nieuws te vertellen. Ze waren ontzettend blij en dankbaar. Namens alle 150 (het zijn er iets meer geworden ondertussen) kinderen in de school heel hartelijk dank! Samen met de opbrengst tijdens de Sober Maaltijd is het in totaal uitgekomen op €2500,-, wat omgerekend precies één miljoen Naira ( = Nigeriaanse munteenheid) is!

Omdat het aantal kinderen is toegenomen en we nog niet het volledige bedrag bij elkaar hebben, hebben we er voor gekozen om ons vooral te richten op het ondersteunen van de leraren. De reden hiervoor is dat de leraren een essentiële rol hebben in het draaiende houden van de school en het niveau van lesgeven. Dus de kinderen er op deze manier het meeste profijt van hebben. We gaan voor iedere leraar de juiste lesboeken kopen en ze krijgen een financiële bijdrage van ongeveer €40,- per maand per leraar voor iedere maand die ze lesgeven. Dit zijn 9 maanden in totaal. Zo blijven zij gemotiveerd en we zorgen dat ze o.a. genoeg te eten hebben om iedere dag met volle energie voor de klas te staan. Daarnaast zal er elke maand gezorgd worden voor de benodigde schrijfmaterialen in ieder lokaal.
Deze maand is het nog vakantie, dus hebben wij mooi de tijd om alles voor te bereiden en materialen te kopen.

Wel gaan we deze maand op dinsdag en donderdag lesgeven, omdat ondanks dat de kinderen veel geleerd hebben dit jaar, ze nog steeds een achterstand hebben van de tijd dat er geen school aanwezig was in het kamp. Daarnaast zijn de kinderen ontzettend leergierig!

Nogmaals hartelijk dank voor jullie bijdrage! Ook namens heel Kuchingoro IDP camp Abuja.
Zodra er weer nieuws is horen jullie van mij.

Groetjes,
Carmen

Meer foto's staan in de fotogalerij.

Carmen in Nigeria

   

Agenda  

zo 26 mei, 10:00
Kerkdienst
zo 2 juni, 10:00
Kerkdienst
zo 9 juni, 10:00
Kerkdienst
zo 16 juni, 10:00
Kerkdienst
zo 23 juni, 10:00
Afsluitingsdienst See You Again
   

Laatste wijzigingen  

Kontaktblad
mei 2024

Film doopdienst
7 april 2024

Kontaktblad
april 2024

Kliederkerk
24 maart 2024

Vacature predikant(e)
12 februari 2024

   
Copyright © 2024 PKN Loenen Veluwe. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.